Site Overlay

Čím jsou prospěšné klíčky fazolí mungo

Fazolky mungo jsou jedním z nejvyhledávanějších druhů rostlin vhodných pro klíčení. Hodí se i pro začátečníky, kteří nemají s klíčením žádné zkušenosti. Zároveň poskytují tolik významných výživových prvků, že bychom tuto zemědělskou plodinu neměli přehlížet.tři druhy fazolí ve sklenicích.jpg

Důležité a nepostradatelné minerály

Minerální prvky jsou nenápadné mikročástečky hmoty, bez nichž bychom nemohli vůbec přežít. Nejdůležitější jsou čtyři – sodík, draslík, vápník a hořčík, které zajišťují acidobazickou rovnováhu naší krve a krev musí mít neustále stabilní pH, ať se děje cokoli. Minerály jsou zároveň důležité pro zásadotvorné děje v organismu, jistě jste již někdy zaslechli termín „překyselení organismu“, který je nežádoucím jevem. Mimochodem, sliny onkologicky nemocných pacientů jsou mírně kyselé, namísto správného zásaditého pH.
Fazolky mungo obsahují velké množství těchto potřebných prvků, a pokud je necháme klíčit, zvýšíme jejich využitelnost. Klíčky fazolí mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ jsou cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, zinku, ale především mědi a manganu. Ten je důležitý pro tvorbu vazivové tkáně, pro dělení buněk a hormonální rovnováhu, tím také oddaluje menopauzu a zmírňuje všechny její nepříjemné projevy. Vysoký obsah mědi nalezneme také v meruňkách a náš organismus jí využívá pro krvetvorbu, spolu s železem.zelené fazolky v miskách.jpg

Vitamíny naleznete v rostlinné stravě

Rostlinná strava je cenná pro velký obsah vitamínu C a dalších vitamínů skupiny B, provitamínu A, vitamínu E a K. Všechny tyto látky jsou zároveň antioxidanty, které jsou nepostradatelné pro eliminaci kyslíkových radikálů. Mnoho lidí se i v dnešní době stále domnívá, že radikály vznikají pouze v důsledku trávení potravy, ale to je hluboký omyl. V těle se objevují při vdechování špatného ovzduší (cigaretový kouř, průmyslové zplodiny, zimní smog, přízemní ozon) a také v důsledku působení stresu, nadměrné nebo o nedostatečné fyzické námahy a spánkového deficitu. Pokud necháme těmto jevům volný průběh a schází nám antioxidanty, člověk rychleji stárne a je více náchylný na vznik nejrůznějších chorob.